söndag 1 december 2013

Komplexa behov kräver komplexa lösningar

I Hallandsposten i veckan publicerades följande text av Stefan Bengtsson (ordförande Samordningsförbundet i Halland) och Samuel Grahn (förbundschef i Halland). Samordningsbloggen har fått tillstånd att sprida den ytterligare och den är så bra och tydlig i sitt stöd till samordningsförbund som en nödvändig strukturell kraft! Här nedan är texten i sin helhet, och läsare, känn er verkligen välkomna att dela med er av idéer, texter och berättelser. Samordningsbloggen är alltid öppen för er. Tillsammans lyckas vi med samverkan!

"Det finns hallänningar med komplexa rehabiliteringsbehov som hindrar dem att komma i arbete. Sällan kan dessa behov lösas med enkla åtgärder av bara en välfärdsaktör. För komplexa behov, som uppkommit under lång tid, krävs komplexa lösningar i samverkan. Vi ser goda exempel och goda resultat av verksamheter som finansieras av samordningsförbunden i landet. Nyttan är stor för både individ och samhälle och därför bör vi använda oss mer av förbunden för människor som behöver stöd från ett sektorsöverskridande samarbete.

I landet finns 83 samordningsförbund och dessa utgör en gemensam arena där de fyra välfärdsmyndigheterna samverkar och samarbetar – Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, region/landsting och kommun. Förbunden utgår från en gemensam lagstiftning vilket möjliggör ett lokalt självstyre över hur man vill forma just sitt förbunds verksamhet. Inom ramen för Samordningsförbunden öppnas möjligheter till ett samarbete myndigheterna emellan som utformas utifrån deltagarens individuella behov och där deltagarens egna aktiva delaktighet utgör en grundbult. Den samlade årsbudgeten för Sveriges samordningsförbund är 560 Mkr. Samordningsförbundet i Halland har ca 15 Mkr/år av dessa (2014).

Inom Samordningsförbundens verksamhet finns idag cirka 15 000 deltagare registrerade. De har det gemensamt att de behöver stöd från fler än en av välfärdsmyndigheterna. Det kan exempelvis handla om att man är arbetslös och sjuk, eller att man har en psykiatrisk diagnos och uppbär försörjningsstöd.

Uppföljning visar att av de som avslutades inom samordningsförbunden 2012 (7 790 personer) gick 34 % till arbete eller studier. Därutöver har 36 % förflyttat sig från att ha varit sjukskrivna eller utanför systemet till att få en dokumenterad arbetsförmåga. Utifrån behovsgruppen är dessa resultat mycket goda. Lokala resultat i Halland hittills i år är ännu bättre (49 % till arbete/studier).

Välfärdsstöden kunde i större omfattning än idag utgå från den struktur som finns inom samordningsförbunden där myndigheterna möjliggörs att arbeta tillsammans utifrån samma lagstiftning.

Samordningsförbunden medverkar till en bredare kompetens, en kraftigare och mer flexibel insatsarsenal där fyra välfärdsmyndigheter tillsammans kan ge stöd till personen det gäller. Där kan vi möta komplexa behov med komplexa lösningar, så att allt fler människor får det sammanhållna stöd de behöver för att komma ut i arbetslivet.

Stefan Bengtsson, ordförande i Samordningsförbundet i Halland
Samuel Grahn, förbundschef i Samordningsförbundet i Halland"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar