tisdag 5 juli 2011

Stafettenutmärkelse till insatser för en utvidgad arbetsmarknad

Arbetsförmedlingen har i år delat ut Stafettenutmärkelsen till Swedbanks vd och koncernchef Michael Wolf och Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson. Här är hela pressmeddelandet och länken till den om du vill söka mer information.
Swedbank och Fagersta får årets Stafettenutmärkelse 2011-07-05 | 2011-07-05
Årets Stafettenutmärkelse från Arbetsförmedlingen delas i år mellan Swedbanks vd och koncernchef Michael Wolf och Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson. Arbetsförmedlingen uppmärksammade genom informationssatsningen Stafetten landets arbetsgivare på generationsväxlingen på arbetsmarknaden och på att samhällsansvar går att kombinera med lönsamhet. För andra året i rad delar nu Arbetsförmedlingen ut den instiftade Stafettenutmärkelsen som i år delas på två mottagare.
- Michael Wolf tilldelas utmärkelsen för sitt starka och personliga engagemang för att bereda plats på arbetsmarknaden åt ungdomar och människor i utanförskap. I samarbete med Arbetsförmedlingen har Swedbank tillsammans med Sparbankerna och näringslivet runt om i landet tagit fram 2 000 praktikplatser till ungdomar mellan 18 och 24 år, kommenterar generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist. Stig Henriksson, kommunalråd i Fagersta är den andra mottagaren av Stafettenutmärkelsen.
- Han tilldelas utmärkelsen för sitt mod att söka otraditionella vägar för att integrera nya svenskar på den regionala arbetsmarknaden i Fagersta, säger generaldirektören.
Det är intressant att just dessa två representanter för framgångsrika idéer och arbetssätt får årets utmärkelse. I samordningsförbunden har jag märkt ett ökat intresse för socialt företagande under de senaste två-tre åren. Samordningsförbundet Uppsala Län har ett unikt projekt som går mot sitt avslut som har tillfört mycket lärande på detta område. Även Nedansiljans Samordningsförbund är också utmärkande i sitt arbete i denna riktining. Det finns fler förbund att nämna så klart. Även hos de nationella aktörerna har märks ett ökat intresse. Se till exempel hemsidan Sofisam, som är ett samarbetsprojekt mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Tillväxtverket samt Socialstyrelsen, Sociala Arbetskooperativens Intresseorganisation och Svenska Kommuner och Landsting. Jag tror att Swedbanks exempel är ännu ett gott exempel. Även ICA:s och IKEA:s insatser för funktionshindrades möjligheter på arbetsmarknaden bör uppmärksammas. Jag är nyfiken och sugen att lära mig mera om hur de har arbetat och vad de har vunnet. Det måste finnas många vinnare bland deras berättelser.

Utifrån dessa goda exempel kan jag dra lärdomen att det går att jobba ut mot arbetsgivare för att öka möjligheten för funktionshindrade att komma ut i arbetslivet. Samordningsförbunden har gjort det möjligt att allt fler har kommit närmare en arbetsmarknad. Nu gäller det att också se hur arbetsmarknaden kan utvidgas. Det behövs förmodligen fler insatser med attitydpåverkande inslag och, utifrån de goda exempel, spridande av information. Även insatser i uppsökande form skulle behövas, inte minst till småföretag eftersom de är i regel bäst på att anställa funktionshindrade. En del av detta arbete görs via Arbetsförmedlingen men Stafettenutmärkelsen visar på att det behövs flera intressenter och flera goda idéer från andra organisationer för att åstadkomma verklig förändring på området.

Att Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson får ännu en utmärkelse är hur kul som helst. Stig är bl.a. känd för er läsare av bloggen genom intervjun i mars. Kanske har utmärkelsen lite att göra med besöket Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist gjorde i april till Fagersta. Hon besökte bl.a. Samordningsteamet FNS, en insats med stöd och finansiering av Norra Västmanlands Samordningsförbund för medborgare i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg (FNS). Ni kan läsa mer om besöket på Samordningsteamet FNS hemsida. Liknande insatser är nu uppstartade i Sala (som har ett färskt nyhetsbrev att läsa) och i Hallstahammar/Surahammar.

PS. Tack Karin Helander, Arbetsförmedlingen, för god förmedlande av nyheten till bloggen!

PS igen. I onsdagens Fagersta-Posten kommenterar Stig H priset så här:
- Det är jättekul, en sporre att gå vidare. Men jag väljer att tolka priset som att Fagersta kommun i vid bemärkelse uppmärksammas. Allting bygger på att det är många som hjälps åt, inte bara vi på kommunen, utan även andra aktörer i samhället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar