måndag 18 juli 2011

Samtal om lösningsfokus mellan två djupingar

För alla ni som söker något läsvärt på nätet kan jag rekommendera en nyligen upplagd intervju mellan två "djupingar" inom lösningsfokus, Alasdair McDonald och Coert Visser.

Samtal mellan Alasdair McDonald och Coert Visser

Alasdair är psykiatriker men också forskningsansvarig hos EBTA (European Brief Therapy Association). Han har ett djupt engagemang för att kartlägga evidensen för lösningsfokus. Han är en inspirerande person som jag är stolt över att ha träffat ett antal gånger. Coert har jag inte träffat, men hans djupa engagemang för lösningsfokus är lika välkänd som hans goda rykte. Han är psykolog och jobbar med förändringsprocesser inom företag och organisationer.

Intervjun tar upp en rad aktuella frågeställningar om lösningsfokus som t.ex. dess evidens i forskningen och dess applicering inom både coachning och organisationsförändring. Den tar också upp lite om språkanalys och jämförelser med KBT och andra modeller, enskilt och i kombination med lösningsfokus. De vill båda fånga, mer nyanserat, vad som fungerar och inte fungerar i kvalificerade samtal. Intervjun rekommenderas; jag kan inte motstå att tipsa om den för er. Den har inspirerat mig och känns perfekt just nu, en regnig semesterdag som denna. Kanske kan den vara värdefull för er? Inte minst på grund av de många boktips som också kommer fram i intervjun.

Kan avslutningvis tipsa om en ny bok om lösningsfokus som kommer ut i september genom Oxford University Press. Den samlar evidensen och forskningsläget med bidrag av en lång rad djupingar i forskningsfältet, bl.a. svensken Harry Korman och kanadensaren Janet Beavin Bavelas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar