lördag 9 juli 2011

Intryck från Almedalen

I onsdags och torsdags var jag med på det beryktade Almedalsevenemanget på Gotland. Det var mitt första besök och jag hade föreställningar om att det skulle vara jobbigt-packat med folk, att det skulle vara en massa "happenings" överallt och att jag skulle vara utsatt (och medlöpare) till en plågande lobbying från alla möjliga. Som tur är infriades inte dessa förväntningar. Almedalserfarenheten var istället riktigt värdefullt och förvånande angenämt. Det var inte lika packat som jag hade trott, det var lätt att träffa intresserade, många hade generöst med tid att prata och många nyttiga kontakter togs, flera för första gången.

Jag vill verkligen rekommendera Almedalsveckan för oss samordningsaktivister. Något som vi, som var där, kom fram till var att i nästan samtliga seminarier efterfrågades det - surprise, surprise - mer samverkan. Mellan sektorer, mellan organisationer, mellan professionella, mellan beslutsfattare och brukare. Detta oavsett ämne. Samordning är modernt, på modet och samordningsförbundsidén är på frammarsch. Nu är vi uppe i 213 kommuner som har tillgång till samordningsförbund. Det är ju unikt att istället för att kräva samordning eller önska samverkan, verkligen kunna leverera samverkan, och därmed resultat för de som "hamnar mellan stolarna", med hjälp av en organisering som har till sin uppgift att just utveckla det intressenterna tillsammans önskar. Jag uppfattar att det finns en nyfikenhet för samordningsarbetet.

Nyfikenheten bekräftades bl.a. genom de mycket välbesökte fem frukost-seminarierna som fem samordnings-förbund, NNS och Nationella Rådet samarrangerade. Förra året var det bara ett seminarium, nu fem plus ett torgstånd. Till seminarierna kom sammanlagt 282 (!) besökare, vilket är en verklig bekräftelse för samordningsförbundens slit. I bilden här bredvid ser vi en bild från torsdagens seminarium om ett imponerande samarbete mellan samordningsförbund och näringsliv, ett exempel från FinsamGotland.

Till torgståndet hade vi besök av politiker från alla läger, en intresserad allmänhet och en massa barn. Barnen kanske gillade mest godisskålen vi hade framme men vissa tog/fick broschyrer att ta med till  sina vuxna. Höjdpunkter för egen del var bl.a. träffen med Gunilla Nordgren, moderat politiker i riksdagens socialförsäkringsutskott och ordförande för Samordningsförbundet Nils (Svedala/Skurup) som visade sig vara mycket engagerad för samordningsarbetet i förbunden. Hon lovade bl.a. att följa upp NNS skrivning om momsen som skickades in i januari i år. En annan höjdpunkt var mötet med Gunvor G Ericson, miljöpartiets representant i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Hon visade sig ha många synpunkter om Finsam, hade ambitioner med samordningsarbetet, ett tydligt engagemang för vad många av oss försöker åstadkomma - en mer samordnad välfärd för de som behöver den. Jag mötte även utredningens ordförande Gunnar Axén och Ulf Bingsgård (kommunalråd i Trelleborg/ordförande i deras samordningsförbund). Torgståndet var en kontinuerlig nav där möjligheten med strukturerad samordningsarbete hela tiden lyftes fram (och togs nyfiket emot). Här är en bild från torgståndet, med bemanning från FinsamGotland och de stolar som vi ställde upp (med uppmaningen att "varsågod, sätt dig mellan stolarna"). Stolarna väckte mycken skratt och eftertanke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar