tisdag 1 mars 2011

Intervju med Stig Henriksson

Stig Henriksson är Fagersta kommuns kommunalråd, en post han har innehaft sedan 2003. Han har en bakgrund yrkesmässigt som sjukgymnast och är kanske mest känd nationellt för de exceptionella framgångarna i lokalpolitiken. Stig är också en varm förespråkare för samverkan och har alltid stöttat samordningsförbundet. Jag tänkte att det vore bra att veta lite mer om hur Stig resonerar kring samordningsfrågorna och sprida det via bloggen. Det är också ett led i att bjuda in till andra perspektiv på samordningsfrågorna. Jag tror att det kan bli mera av den vara i framtiden, kom gärna med tips på inspirerande personer eller så kanske ni får ett oväntat samtal eller e-post! Och apropå inspiration, här är intervjuen med Stig:

Jonas: Hur kom du på idén att vara med att bilda ett samordningsförbund i Fagersta?
Stig: Tacka Sven Malm [dåvarande styrelseordförande i Försäkringskassan i Västmanland] och hans vinnande komb av erfarenhet och envishet! Jag hade ingen aning om att möjligheten fanns, men när Sven presenterade idén lät det klockrent och lite hum hade jag väl om de gamla projekten Finsam och Socsam.
Jonas: Hur ser du på möjligheterna med samordningen och vilka mervärden hoppas du kunna se?
Stig: Det finns så många och väl beskrivna nackdelar med de olika stuprören som människor dels far illa i, dels för sin överlevnad måste anpassa sig till. Och som naturligtvis därmed är ett slöseri med samhälleliga resurser både i reda pengar räknat men också i förlorade intäkter i form av produktionsbortfall.
Samordning ger nödvändiga, om än inte alltid tillräckliga, verktyg för att klara dessa problem.
Mervärden handlar om bättre liv för den enskilde, mer meningsfullt arbete för professionerna och bättre samhällsekonomi.
Jonas: Du säger att samordningen ger nödvändiga, men inte alltid tillräckliga, verktyg. Hur menar du?
Stig: Ingen metod, organisation eller person kan lösa alla problem eller allas problem. Det är en självklarhet som lite för ofta glöms bort.
Jonas: Ja, du har rätt så klart, det finns ingen "one-size-fits-all". Hur ser du då på framtiden och utmaningen att lyckas ännu bättre med samordningsarbetet? Vad skulle du vilja se hända (mer)?
Stig: Just nu hos oss är det en mycket stor utmaning när vi expanderat geografin utöver den gemensamma arbetsmarknadsregionen i norra Västmanland, dessutom sammanhållen av både en historia av samverkan och manifesterad i andra gemensamma organisationer som utbildningsförbundet NVU och även AF:s administrativa gräns.
"Mer av samma" som recept brukar med rätta kritiseras, men det är när saker gått dåligt. Här tror jag det vore väldigt motiverat i betydelsen att höja insatserna, medlemmarnas bidrag till den gemensamma organisationen. Genom gemensamma tag helst, men i nödfall genom en lagändring som tillåter t.ex. kommunerna att ensidigt höja ambitionsnivån.
Jag skulle vilja koppla ihop de också ganska blygsamma resurserna för folkhälsoarbete med samordningsförbunden och ser inga olösliga problem med att det uppdraget vänder sig tilll hela befolkningen.
Jonas: Tack Stig för denna intervju. Mycket kul och inspirerande att höra (läsa) dina tankar om samordning.
Stig: Tack själv för en pigg idé - igen!

Man med hum om samordning


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar