söndag 19 februari 2012

Leutz lagar om integrerad rehabilitering (4)

Lag 4
Du kan inte integrera en fyrkantig kloss i ett runt hål
(You can't integrate a square peg into a round hole)

Denna lag tar upp värdet av skillnader. Det kan vara skillnader mellan olika kulturer, olika regelverk, olika tänkande, olika nivåer och olika människor. Leutz budskap är tvådelad: Det går inte att ignorera skillnader och försök inte få den ene att bli den andre. Det kommer inte att fungera. Det går inte att integrera grundläggande olikheter och det går inte att inte bry sig om dem. Ge upp dessa ansträngningar. Det är bra för integreringen att vara klara med detta redan från början. Den fjärde lagen behöver inte vara ett hinder utan det leder oss istället till respektfulla möten och en uppmuntrande respekt för skillnader, ja ett omfamnande, positivt bejakande av dem. På så sätt kan integreringsarbetet komma förbi dem utan att köra över dem. Hoppas ni förstår skillnaden. Hinder är bara hindrande när vi låter dom stoppa oss. Det gemensamma arbetet kan komma långt med ett öppet samtalsklimat, både i grupp och enskilt, då vi tillsammans kan ta sikte på det attraktiva utrymmet som finns bortom hindret.

Exempel på skillnader: Vissa saker kommer att förbli utmanande för integreringen menar Leutz, som exempelvis direktiv från annat håll som är motsägande integreringen. Det kan vara skillnaden mellan akuta behov och långsiktiga behov, där olika myndigheter gör kanske olika bedömningar. Sådant behöver vara förstådda och med försiktighet hanterat mellan myndigheterna. Jämför denna lag med den första lagen - det går inte att integrera alla tjänster hela tiden. Kanske kan vi inte göra allt på en gång, men kanske något litet?

Det finns heller ingen modell som kan delas ut som på recept. All integrering är lokal. Det som är runt på ett ställe kan uppfattas som fyrkantigt på ett annat. Även om problemet kan se likadant ut måste ansatsen till lösning anpassas till lokala omständigheter, mellan lokala personer och lokala organisationer. Därför kan inte heller integrering i sig vara en lösning som kan implementeras överallt eller pådyvlas utifrån. Det måste nödvändigtvis byggas upp underifrån och upp, gärna med stöd uppifrån. Det måste drivas av ett lokalt inkluderande ägarskap. Och det behöver ske i ett system som belönar och ger plats åt detta, både moraliskt och politiskt inom myndigheterna.

Budskapet är alltså, respektera skillnader, ignorera dem inte. Min fundering i sammanhanget är att vi vet alldeles för lite om hur vi på ett framgångsrikt sätt tillsammans hanterar skillnaderna. Finns det berättelser, exempel och bilder på hur vi lyckas med det? Det är klart att det gör, det finns massor, vi gör det varje dag, bara vi söker efter dem och ger dem plats så kan vi synliggöra dem. Det är dom värda. Har du varit med om att hantera skillnader på ett bra sätt? Vad gjorde du då?

PS. Hjälp mig, snälla. Jag är inte helt nöjd med översättningen av denna lag. Fyrkantig kloss, runt hål... Finns det inte ett svenskt uttryck som bättre fångar det som menas?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar