söndag 12 december 2010

Redan de gamla grekerna...

Vart börjar denna blogg? Tja, varför inte från början? Samordning av resurser, kunnande och personal runt en gemensam lösning (till ett uppfattat problem) har förmodligen funnits så länge som stater har funnits och där de har velat samarbeta. Redan de gamla grekerna jobbade hårt med samordning och åstadkom fantastiska resultat under antiken. Här nedan finns en berättelse som illustrerar värdet av effektiv samordning. Kan det vara så att de gamla grekerna visar oss vägen genom deras bedrifter?

I en serie av militära kampanjer som varade till och med 448 f.Kr., besegrade en koalition av mer än 20 grekiska stadsstater det mäktiga perserimperiet. Framgångarna för grekerna berodde i första hand på deras konstruktion av de 200 skepp som användes vid slaget vid Salamis 480 f.Kr. där den persiska flottan besegrades grundligt. Hemligheten bakom grekernas seger var föreställningen att skeppen, i sig själva, kunde vara projektiler som kunde ramma och sänka fiendens skepp. För att lyckas med detta behövde de grekiska skeppen vara snabbare och mer manövrerbara än de skepp som de attackerade, kvalitéer som krävde en hög grad av samarbete mellan båtarnas roddare. De behövde ro i nästan total enighet och i närmast perfekt samverkan för att vara snabbare än, och att därmed kunna utmanövrera, deras motståndare. Träning och andra metoder för att påverka rytm och synkronisering var viktigt för att nå denna höga nivå av samarbete mellan rorsmännen. Att vinna slaget krävde dessutom en noggrann samverkan på slagfältet mellan de 200 skeppen, så att de kunde formera effektiva attackformationer. Om inte den samverkan var tillräckligt effektiv, skulle de grekiska skeppen störa och kanske krocka i varandra, och därmed orsaka kaos. Utöver detta var det viktigt att få till stånd ett tätt samarbete, en samordning, mellan de olika stadsstaterna för att besegra perserna.
Det går inte att underskatta effekterna av detta arbete. Denna kombination av samordning, samverkan och samarbete i den militära handlingen och i besegrandet av perserimperiet var förutsättningen för den efterföljande blomstringen av den grekiska kulturen med dess grundläggande bidrag till utvecklingen av filosofi, vetenskap, politik, ekonomi och lärande; värden och värderingar som utmärker den västerländska civilisationen såsom vi känner till den idag. (McNeil 1963)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar