måndag 20 december 2010

Förbluffande resultat kan inte planeras fram

Idag nåddes jag av otroliga nyheter från insatsen Hälsocenter. Enligt projektledaren Anna Ivarsson har hela 7 932 (!) personer deltagit i aktiviteter på Hälsocentret under de tre år som verksamheten har varit igång. Detta i ett kommunalt upptagningsområde där det 'bara' bor cirka 22 000 invånare. Det betyder att drygt var tredje person har varit aktiv i någon hälsofrämjande aktivitet via centret. Vem kunde tro detta? Efter att chocken hade lagt sig ställde jag några frågor till Anna:

Jonas: Hur har ni lyckats att nå ett så bra resultat?
Anna: Genom att börja med ett aktivt nätverksbyggande, till att sedan hela tiden utveckla verksamheten. Vi har jobbat hårt med att marknadsföra verksamheten och vara synliga till hela befokningen ex. via annonser, maillista, deltagande i andra aktiviteter "på stan/byn". Vi har utgått från hälsosamtalet där lösningsfokuserat förhållningssätt är metoden för att därefter ta reda på behovet hos besökarna för att kunna erbjuda "rätt" aktivitet.
Jonas: Imponerande, vilka lärdomar har du gjort?
Anna: Att livsstilsförändring måste få ta tid och detta också är individuellt, hur lång tid man behöver på sig. Att alla inte kan eller vill gå i grupp. Att många behöver en grupp som stöd för att lyckas. Att det är främst behov av stöd när det gäller kost, motion, stresshantering samt att sluta röka eller snusa som efterfrågas.
Jonas: Jag kommer att publicera denna nyhet på bloggen, är det något mer du vill framföra?
Anna: Främst har finansieringen från myndigheterna genom samordningsförbundet spelat en stor roll för att Hälsocenterprojektet överhuvudtaget skulle kunna genomföras. Förbundets stöd genom processer inte minst när det gäller processutvärderingen och utbildningsinsatserna inom lösningsfokuserat förhållningssätt har enat personal i gemensamt synsätt och även tillsammans med andra myndigheter.

Sittgrupp, Hälsocenter i Fagersta


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar